maandag 9 mei 2011

SelectYourNews en het Pareto principe

Na 4 maanden SelectYourNews
SelectYourNews is nu 4 maanden online en de eerste gebruikerservaringen met opbouwende kritiek zijn binnen. De achterliggende database met RSS feeds groeit gestaag en biedt gebruikers alle belangrijke nieuwsbronnen van Nederland, Belgie, Frankrijk, Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Verenigde Staten. Om zo veel mogelijk gebruikers uit zo veel mogelijk landen de functionaliteit van SelectYourNews te bieden wordt de database gevuld via het Pareto principe, ook wel bekend als de 80-20 regel.

Pareto principe
Figuur 1. Vilfredo Pareto
Bron: Wikiped
ia
Vilfredo Pareto (1848 – 1923) was een Italiaanse econoom en is bekend van Pareto-optimum voor nutscurves in de micro-economie en het Pareto principe. Pareto ontdekte dat 20% van de Italianen 80% van het vermogen van Italië bezat. Daardoor is het Pareto principe in de volksmond ook bekend als de 80-20 regel. Pareto is daarmee één van de grondleggers van de moderne Welvaartstheorie. Voor meer informatie over Pareto en het Pareto principe verwijs ik je naar Wikipedia.

Voor SelectYourNews is het principe toepasbaar op het vullen van de RSS database. Het principe redeneert dat 80% van de gebruikers (het merendeel) slechts gebruikt maakt 20% van de beschikbare nieuwsbronnen. Dit hoeft uiteraard niet precies 80% - 20% te zijn. Het is het principe dat geldt. En dit principe pas ik toe op de uitbreiding van de RSS database.

De RSS database
De uitbreiding van de database is nu tweedelig. Van de ontbrekende landen dienen worden de belangrijkste nieuwsbronnen ingevoerd. Nu is het de vraag welke bronnen moeten worden ingevuld om de gemiddelde gebruiker te voorzien van alle kranten en tijdschriften. Via Google zijn lijstjes beschikbaar van de populairste kranten per land. Voor de andere categorieën als showbizz, economie en sport worden de bronnen ingevoerd die via een korte google-tocht verschijnen. Per land worden zo gemiddeld 20 nieuwsbronnen dus gemiddeld 160 feeds ingevoerd om de belangrijkste bronnen beschikbaar te hebben voor de gebruiker en de standaard nieuwsprofielen te kunnen vullen.

RSS feeds van minder populaire bronnen als tijdschriften en blogs worden ingevoerd als ik er toevallig op stuit of door gebruikers via het feed aanmeldformulier.

Momenteel zijn er 4.547 feeds ingevoerd in de RSS database van 585 nieuwsbronnen. Gemiddeld heeft een nieuwsbron dus 8 feeds in verschillende categorieën als binnenlands nieuws, buitenlands nieuws, sport, economie en showbizz De database is momenteel als volgt opgemaakt:


Land
Nieuwsbronnen
RSS Feeds
Verenigde Staten
164
1.202
Nederland
151
694
Frankrijk
59
538
Verenigd Koninkrijk
55
281
België
43
569
Internationaal
36
143
Duitsland
29
273
India
19
563
Spanje
7
128
Australië
6
42
Canada
4
24
Oostenrijk
3
4
Zweden
3
62
Italië
2
12
Japan
2
4
Bosnië en Herzegovina
1
1
China
1
3
Totaal
585
4.543
Aantal bronnen
585
Aantal feeds
4.543
gemid. aantal feeds per bron
8

In vier maanden tijd zijn er ruim 4.500 feeds ingevoerd van 585 verschillende bronnen. Een beperkt aantal is ingediend via het aanmeldformulier van de website door gebruikers. Het grote merendeel is door mij zelf ingevoerd in de vrije uurtjes die ik beschikbaar heb. Een vriend van mij met talenkennis heeft mij geholpen met Duitsland en Spanje. Spaans is (nog) niet echt mijn taal. Voor alle overige talen is Google Translate een onmisbaar.

De database biedt momenteel 500 miljoen potentiële gebruikers van SelectYourNews de belangrijkste nieuwsbronnen via het Pareto principe. De toekomstige uitbreidingen bevatten de landen in Europa en verder Canada en Australië. Ook India en China staan op het programma maar door de verschillende letterkarakters zal dit extra aanpassingen vergen van de techniek achter SelectYourNews. Gezien het potentiele extra bezoekers aantal is dit uiteraard wel gewenst.

En nu verder met SelectYourNews
Na 4 maanden online is het tijd voor de evaluatie van SelectYourNews op basis van de gebruikerservaringen en opbouwende kritieken. Deze evaluatie en de inpassing van de resultaten ervan heb ik omgedoopt tot “fase 2” van SelectYourNews. Hoe dit verder inhoudelijk zal uitpakken zal ik in de komende periode uit één zetten op dit blog.

Ik houd jullie op de hoogte…


Geen opmerkingen:

Een reactie posten